Babak Dipotong Dari Filem Sumpah Orang Minyak

on 12/12/2012
Lihat video dibawah :

POTONG!

Babak ini sudah dipotong dari filem Sumpahan Orang Minyak kerana ianya tidak lagi syaria compliant. Agak malang sebuah filem klasik P Ramlee ini dipotong sesuka hati. Jadi silalah cari yang original cut dan bukan edisi potong suka hati bapak dia yang jelas merosakkan sebuah karya klasik.6 comments:

 1. wajarla kena cut...biarkan hanya lakonan
  . Jelas tampak tak sopan perlakuan sedemikian

  kehormatan islam perlu dijaga..

  Reply
 2. awat depa cut babak nieh?

  Reply
 3. Babak ini menyentuh tentang persoalan agama dan adat resam orang melayu..wajar dipotong bukan kerana mahu merosakkan babak cerita ttp mengelak dari berlaku sebarang kontroversi.. kita bukan indonesia yg bersikap liberal dalam filem mereka.. mereka bebas untuk berbicara tentang mempersoalkan ciptaan Allah ttp di Malaysia, perkara tersebut perlu dielakkan dari menerima kecaman pelbagai pihak..apa pun, biarlah Allayarham tenang disana.. Al Fatihah utk seniman agung P, Ramlee..

  -Reds-

  Reply
 4. Merosakkan karya klasik ok lagi dari merosak kan akhlak org islam..admin pun bengong la boh la tajuk yg semengah sikit..

  Reply
 5. x payah nak komen banyak. memang wajar dan wajib dipotong pun. terang2 ada unsur kekufuran, walaupun dalam lakonan. Syabas kepada pihak yang terlibat. Al islam ya' lu wala yu' la 'alaih..

  Reply
 6. penulis x sharusnya brkata sbgitu...wajarlah dipotong babak sebegitu..lain kali sebelum tulis sesuatu fikir dahulu dikhuatiri akan merosakkan akidah...peringatan bersama

  Reply

Recent Posts