'BlogArchive' 2013-01-06 ~ My Channel Network

Saturday, January 12, 2013

UITM Seri Manjung dan Siapakah Emma Hitam?

9 comments
Korang-korang pernah datang ke UiTM Manjung tak? Bukan UiTM Seri Iskandar, tapi UiTM Seri Manjung yang Uitm versi rumah-rumah kedai tu??? Kalau tak pernah, tengok gambar-gambar ni. Pelakon Azhar Sulaiman, Afdlin Shauki dulu pernah la belajar kat sini. Provos UiTM kasitau kat aku dulu. Haaaa, jangan ingat aku tak kamcing ngn provos Uitm. Gua dulu AJK majlis perwakilan pelajar. Huhuhuhu..

Rumah kedai je pun UiTM Manjung ni… Mungkin orang tak tau pun tu sebuah UiTM. UiTM Manjung memang takde padang bola sepak. Hahahahahahha!!! Tapi walaupun tak canggih seperti universiti-universiti lain, tempat ni laaa paling heaven bagi aku. Stesen bas dekat, tempat main snuker dekat, karaoke dekat, tempat awek-awek cun Restoran Hasnah Tomyah… Fuuhh!!! Aku ni antara batch-batch terakhir yang menghuni kat Uitm ni dulu masa aku amik diploma dulu. Tahun 2000 sampai 2002 sebelum semua pelajar dipindahkan ke Seri Iskandar.

Kalau korang masuk kelas dia, atas bangunan ialah hostel pelajar, bawahnya kelas…. Kadang-kadang kita yang pelajar ni ada gak pi kelas kat blok hostel perempuan. Time tu leh dengar perempuan menyanyi kat bilik air…

Tu tak heran lagi…. Ni lagi best…

GEDEGANGG!!!!!!

Disertai dengan gelak ketawa menghilai dari penghuni-penghuni hostel kat atas tu…

Plus ngn dialog,

“Woiiii apa ni terajang-terajang pintu bilik mandi ni!!!”

“Wahahahahaha…. Hitamnyaaa punggung kamu Emma!!!”

“Woiiii jangan laaa!!!”

Terajang pintu bilik mandi??? PUNGGUNG???? Hitam????EMMA???????!!!!!!

Laki mana tak stim weeehhhhh!!! Usah menipu la laki tak stim… yang pelajar-pelajar berkopiah tu, ingat tak menggeletar ke lutut diorang??? Gugat gak tu…

Ada plak classmate aku cakap kuat-kuat sengaja nk tambah klimaks…

“HAAAA NI SURE MANDI BOGEL SEBAB BOLEH NAMPAK BONTOT HITAM… BONTOT HITAM YE??? SURE WAJAHNYA CANTIK SEPERTI SONALI BENDRE!!!”

Lagi arrrrr stim kite mendengornyeeee!!!! Macam2 imaginasi dah keluar kat otak ni… Haiiiiiiiiiiihhhhhhhh….

Sampai sekarang nama Emma Bontot Hitam menjadi teka-teki kepada diriku. Siapakah dia ek?

Ok… Kita lupakan pasal si Emma yang berbontot hitam tu.

Tengok plak gambar ni…. 
Ni gambar kelas. Isi dalam kelas tu separa kosong, yang ada cumalah kerusi2, meja2, papan hitam, dan almari. Ni sume punca yang menyebabkan kelas tu bergema.

Dekat UiTM Seri Manjung, memang best, kelas tak la jauh mana pun. Menapak dalam 15 minit dah boleh sampai ke kelas. Dalam kelas ada tandas. Tak macam UiTM lain, tandas terletak dekat luar kelas. Plus dekat sana sumenya murah dan ada gak yang free. Sebagai contoh, makanan untuk para pelajar adalah PERCUMA.

Tetapi jangan fikir percuma tu best.. Ada juga yang tak best. Dulu pernah suatu ketika dulu, para pelajar lelaki keracunan makanan. Tapi takde la tahap kritikal. Just, kes perut memulas dan cirit birit.

Dulu, ada seorang classmate aku namanya Khairul. Dia ni memang macho la antara semua pelajar-pelajar diploma batch aku tu. Gaya dressing dia, gaya cakap dia, dan paling penting dia tak hensem Dia ni macho tapi berlagak hensem… Haaaa..paham tak statement tu??? MACHO TAPI BERLAGAK HENSEM.

Suatu hari yang damai, seperti biasa, pada waktu tengah hari,kami pelajar-pelajar lelaki pergi ke kelas. Kelas kami tu dekat area hostel perempuan. Kalau menapak, ada la makan masa 10 minit dari hostel lelaki. Pada hari yang indah tu juga, pelajar lelaki di sana kena serangan cirit birit secara tiba-tiba. Antaranya si Khairul tu. Aku pun kena gak, tapi efek aku lambat, kena serangan cirit time petang.

Tengah syok-syok aku menumpukan perhatian dalam kelas ekonomi tu, aku tertengok si Khairul yang ada duduk depan aku. Aku tengok dia tak selesa. Kejap ke kiri kejap ke kanan kejap ke depan kejap ke belakang… Apa ke hal dia ni?? Tiba-tiba dia angkat tangan… Aku ingatkan dia nak tanya soalan kat lecturer… rupanya lain…

“Sir, can I go home? I need to go to the gents.”

Pergghh…ayat….GENTS…. cakap JAMBAN sudah… Then lecturer tu balas balik,

“Guna je la tandas kelas ni… apa susah?? Air ada kan?”

Haaaaa… amik ko!!! Lecturer ekonomi aku tu memang garang sikit. Dia memang pantang orang buat lawak dan tak fokus dalam kelas dia. Silap-silap, ada yang dapat markah F akhir sem kang.

Kesian Khairul… Kalau aku pun takkan pergi guna tandas dalam kelas tu. Bukan sebab apa, GEMA beb GEMA!!!! Kalau buang air kecil, confirm satu kelas boleh dengar.

Nak tak nak Khairul pun guna la tandas tu. Menggelabah beb dia…. Berpeluh, boleh tengok kat belakang kemeja dia.

Alaaaa… kencing jeeeee…Bunyi air kencing je yg kitorang dengar pun… Takkan jatuhnya status macho ko tu. Tu yang aku fikir… Maklum laaa, aku belum dapat simpton-simpton yang aku pun bakal kena cirit birit. Malah member lain pun takde tunjuk tanda2 lagi. Kecuali Khairul.

Sekali kami satu kelas dengar bunyi ‘keting keting tung tang’… bunyi orang bukak tali pinggang. Memang sound kita dah tau dah, SOUND KELAM KABUT…. Aku dah tergelak dah dalam hati. Tapi control je laaa… Orang lain tak start gelak, sumenya focus pada apa yang diajar oleh lecturer.. Maka aku diam la dulu. Tiba-tiba…

PAAAAAPPPPPPPP!!!!!

Haaa bunyi apa tu??? Bunyi pelapik tandas duduk (jamban kat Uitm tu sume jamban duduk). Gilerrrr bai!!!!! Aku dapat rasakan something kelam kabut dalam tandas tu…
Dalam kiraaan 3 saat, 3 ….2…..1…..

CrREEEEEETTTttttTTTt!!!!!! PrrRRUUUTTttttTTT!!!!!!!

HAHAHAHAHAHAHAHHAA!!!!!!!!! Aku dah bantai gelak kuat-kuat dalam kelas tu… Lantak pi laa lecturer ke, member2 kelas yang lain ke…. Yang penting aku dah takleh tahan nk gelakkan member aku tu… Jari aku dah menunding kat tandas tu…….

“Woiii cirit ker????!!!! Hahahahahahaha!!!” ada member aku sound kuat-kuat. Sume budak dalam kelas tu gelak.

Kesian..... Khairul diam je dalam jamban tu. Eh silap…GENTS…. Aku faham sangat perasaan bila kita tengah berak cirit birit ni.. Memang kita takleh control volume.

PuUUutT!!!

Bunyi letupan pendek dalam tandas tu.

Eleeeeeehhhh Khairul, toksah cover laa volume cirit tu…. Sume orang boleh dengar leeee!!!!

Dekat seminit gak laaa dengar bunyi bom Khairul dalam tandas tu…. Ada yang bunyi cover, ada bunyi yang tak tercover, ada gak bunyi kepuasan dan kelegaan, isssshhh mcm2 bunyi laaa…

Tapi slack laaaaa….. lecturer aku memang tak sporting. Dia batalkan kelas plak… Dia tak nak malukan student dia la tu…. Haaaaaaaa!!!! Paksa lagi suruh orang guna tandas kelas… Last last siapa yang jadi mangsa? Khairul gakkkkkkkkkkk…

Lecturer aku halau semua pelajar balik kelas. Cissssssssss…tak dapat aku tengok wajah Khairul keluar dari tandas setelah macho nya telah dinodai… Wahahahahahahha!!! Damn!!!

Isu Khairul tu telah dijadikan perbualan hangat dekat hostel laki lepas kitorang sume pulang dari kelas yang batal tu. Sume pakat kutuk-kutuk beliau. Termasuk laa aku… Aku rasa aku laa paling galak menggelakkan dia.

Dalam 2 jam lepas tu, sume pelajar laki dah start meragam perut. Termasuk la aku. Sah memang sah… Food poison ni.

Bagi korang yang tak tau… kat hostel tu yakni satu umah kedai, cuma ada satu tandas dan satu bilik mandi. Yang duduk dalam rumah kedai tu plak ada 14 orang. Satu rumah kena cirit birit… Berebut sume guna jamban… Silap-silap jamban tu boleh musnah dikerjakan kitorang. Adahousemate aku bantai berak kat bilik mandi… Lagi hampehhhhhhhhh…. Takde protocol langsung.

Pintu jamban kat hostel aku tu plak rosak.. Kalau nk tutup pintu kena tahan ngn baldi. Or bagimereka yang berkaki panjang… haaaaa, TAHAN JE LAAA PINTU TU NGAN KAKI. (jangan buat mcm tu kalau anda ada penyakit krem kaki ). Cara aku plak lain, kalau nk berak, badan kena bongkok sikit, supaya tangan kanan capai untuk tahan pintu…. Wuuuuuuuuhuuuuu!!!!! Gila gelabahhhh!!
Dah time-time kritikal nak berak, mana peduli nk tahan pintu ke idak… Tahan je dengan apa2 yang ada… Masa aku nak berak tu, ada plak hamba Allah yang terajang pintu… Yang bestnya, pintu tu bukan jatuh ke dalam, jatuh kat luar jamban. Haaaaaa!!!!! Maka nampak laa seorang jejaka cute sedang berak yang hanya mampu sembunyikan alat sulit beliau dari dilihat oleh rakan-rakai lain dengan sebuah cebok biru. Aiseyyyyyyyyyyyy…. Malu gua…. Tapi takpe…Gua manusia yang understanding beb. Dalam keadaan mcm tu, memang manusia tak boleh berfikir secara waras. Wahahahahahaha!!!

Dekat 3 jam gak la satu penghuni hostel aku tu berebut tandas… Dah malam dalam pukul 9 mcm tu, baru laaaaa perut-perut kami ni stabil.

Dah ok sikit perut ni… Borak-borak la dengan roommate. Seorang roommate aku ni juga satu kelas dengan aku. Dia citer la pasal member kelas aku si Khairul macho tu… Sume bantai gelak… Aku plak time tu, atas katil member aku (katil double decker, aku dekat katil atas )baring-baring sambil dengar citer lawak tu… Gelak punya gelak….

Crettttttttttttttttt!!!!!

Haaaa bunyi apa tu??? Bunyi aku tercirit laaaaaaaaaaa!!!!! Layan gelak sangat, sampai tercirit…. Nasib member lain tak dengar…. Idak malu aku… Aku yang hanya berpakaian pelekat tak berunderwear bangun dari tilam member aku tu menuju ke toilet bersama sehelai tuala biru.

Syahir… maafkan aku yer.

Korang-korang yang masih belajar dekat kolej or universiti tu, kalau mengalami cirit birit, tolong laaaaa…. Please laaaa… jangan laaa bergosip citer lawak atas katil orang. Bahaya wooo.. Silap-silap member korang leh mati kena taun. Weeeeeeeeeeeee!!!!!!

Pagi esok seperti biasa, kena pegi kelas pagi. Bangun pagi je, tarik nafas dalam-dalam ambil udara, buat senam ringan atas katil, then teran perut nak kasi kuar angin…

Creeeeeeeeettttttttttt!!!!

Laaaa!!!! Cirit lagi…kali ni atas tilam aku plak… haiiiihhhhhh…

Read More...

Anjali Kuch Kuch Hota Hai Tak Laku Bila Dah Dewasa

3 comments
Pernah tengok movie hindustan Kuch Kuch Hota Hai tak??? Ingat tak watak Anjali anak kepada Rahul (Shah Rukh Khan) dan SoniaTania Malhotra (Rani Mukherjee) yang comel tu??? Movie KKHH ni dikeluarkan pada tahun 1998. Dah lebih 10 tahun dah usia movie ni, namun tetap menjadi pojaaannn hatiku!!! Watak Anjali kecil ni dibawa oleh Sana Saeed yang sekarang dah pun berumur 23 tahun pada tahun 2011.

Kalau tengok lakonan Sana Saeed kat movie KKHH ni, macam ada harapan je, budak ni bila dah besar boleh jadi heroin popular. Tapi sangkaan aku meleset, Sana Saeed ni boleh dikatakan tak glemer langsung kat pentas Bollywood. Dia ni setakat menjadi hos rancangan kanak-kanak dan berlakon dalam drama bersiri kat India. Itu pun watak supporting je.... Aiseyyyyyyyyyyyyy....
Kalau nak tengok dari segi rupa, boleh tahan gak muka dia ni. Tapi mungkin industri perfileman kat Bollywood sekarang suka actress yang terror bercomolot, serta seksi berbikini dan melakukan aksi ranjang depan kamera kot. Tu pasal Sana Saeed ni prefer jadi hos rancangan kanak-kanak kot. Dia tak suke buat kerja-kerja tak senonoh kat industri bollywood sekarang. SIKIT-SIKIT COMOLOT!!! SIKIT-SIKIT BIKINI!!! 
Filem bollywood sekarang dah tak best macam zaman 1998-2003 dulu. Dulu, kalau beli vcd, boleh tengok filem tu berulang-ulang sampai calar vcd tu. Sekarang ni, tengok movie bollywood, tengok 10 minit je, lepas tu terus tutup tv. Meluat... Pasal apa tau, pasal diorang cuba nak tiru movie ala-ala American Pie yang otak kuning. Bongokkkkkkkk!!!! That was 10 years agoooooooooooo laaaaa!!!!!!! Lagi satu, filem bollywood sekarang mesti nak shooting kat negara omputih............. Hek elaaaaa!!!

Aku layan lagenda budak setan lagi best dari filem bollywood sekarang... Hok tuihhh!!!

Read More...

[Video] Gadis Pelik Ini Tiba-tiba Muncul

1 comment
Peristiwa bermula ketika seorang wartawan sebuah televisyen sedang membuat liputan berita di sebuah bandar yang agak sibuk. Sewaktu rakaman sedang dijalankan secara live, tiba-tiba terjadi satu adegan terlampau yang tidak di sangka-sangka. Di mana secara tiba-tiba muncul seorang gadis yang berjalan selamba di belakang wartawan lelaki yang sedang membuat liputan berita itu dan terus menyelak skirt pendek yang dipakainya.

Sehingga menampakkan seluar dalam dan punggungnya tidak cukup dengan itu gadis ini beraksi seolah-olah model yang sedang memperagakan fesyen terkini secara live, sehinggakan wartawan lelaki itu tersipu-sipu malu. Tidak diketahui siapa gerangan gadis pelik ini.
Lihat Video . . .

Read More...

Manusia Bersayap Dijumpai, Menggemparkan Dunia Maya (FOTO)

8 comments
Beberapa waktu yang lalu dunia maya Guangzhou (China) di gemparkan dengan beredarnya foto manusia bersayap yang di temukan di daerah tersebut. Menurut berita yang beredar saat di temukan manusia bersayap itu sudah dalam keadaan tidak bernyawa.

Cerita tentang foto tersebut menimbulkan berbagai macam spekulasi tentang apa sebenarnya sosok misteri yang di gambarkan sebagai perempuan tua dengan pakaian serba putih dengan sayap yang sudah tidak ada bulunya lagi. Anggapan paling banyak adalah bahwa manusia bersayap tersebut adalah malaikat yang jatuh dari langit.

Begitu cepatnya cerita tersebut beredar, menyebabkan dua orang mahasiswa menyelidiki kebenaran foto yang ramai dibicarakan oleh para pengguna Internet. Dari pengamatan yang mereka lakukan, muncul sebuah kesimpulan bahwa Foto ini di buat dengan teknik manipulasi yang sangat bagus. Kesalahan dalam foto ini adalah sayap perempuan tua yang di sebut-sebut sebagai malaikat yang jatuh dari langit ternyata hanya "SAYAP AYAM"


pandai betul diorang edit..kepak ayam KFC manalah diorang 'belasah' nih....

Read More...

'Drama 'Tebusan di Thailand

1 comment
Sebuah drama tebusan berlaku di wilayah Nonthaburi, pinggiran bandar Bangkok, Thailand. Seorang pesakit penyakit ginjal bernama Peak telah mencederakan seorang remaja dengan menggunakan sebilah pisau. Aksi tersebut dilakukan lantaran Peak kecewa kerana terlilit hutang. Setelah polis berjaya melakukan rundingan, Peak dibawa ke pejabat polis untuk siasatan selanjutnya. (Gambar: REUTERS / Chaiwat Subprasom)


Read More...

Fasha Sandha Dah Nampak ‘Baby Bump’….

1 comment

Gambar Fasha dan Jejai ini dirakam ketika mereka berdua berada di Tokyo, Jepun.

Entah apa yang mereka buat di sana kami sendiri kurang pasti, mungkin agaknya makan angin… maklumlah Jejai kan banyak fulus!

Tapi ikhlasnya bukan itu yang kami mahu ketengahkan, tetapi imej perut Fasha yang jelas melihatkan ‘baby bump’.

Pastinya kalau kita tunggu lagi beberapa bulan, perut Fasha pasti akan semakin membesar.

Agaknya masa tu bagaimana ya? Heh! (myartis.com)
Read More...

Meninggal Tapi Masih Boleh Update Status Di Facebook

2 comments
Misteri ini tetap menjadi misteri
Lucu...itu yang mampu aku katakan...

Lihat kronologis lengkapnya sebagai berikut:

update status 1
update status ke2
update status ke3(yang empunya FB la ni)
diZoom update status note owner facebook


Lihat profilnya facebooknya di sini http://www.facebook.com/profile.php?id=100002348061091
Read More...

Lagi Kisah Ulat!!Dalam Nasi Himpit Segera.Hati-hati!!

1 comment
Peket nasi himpit segera yang didakwa mempunyai ulat dan kepompong serangga di dalamnya.
SERI KEMBANGAN – Selera sebuah keluarga di Taman Universiti Indah di sini untuk menikmati hidangan di pagi raya Aidiladha lalu terbantut apabila melihat banyak ulat dalam dua peket nasi himpit segera yang dibeli mereka di sebuah pasar raya di Seri Kembangan, hujung bulan lalu.

Yang menimbulkan tanda tanya, tarikh luput penggunaan nasi himpit itu masih lama iaitu Ogos 2014 menyebabkan mereka menolak kemungkinan ia rosak.

Ibu kepada empat anak yang hanya mahu dikenali sebagai Mia berkata, pada 25 Oktober lalu dia ke pasar raya di Seri Kembangan itu untuk membeli bahan masakan bagi sambutan Hari Raya Aidildha.

Katanya, dia mencapai dua peket nasi himpit segera di rak yang masing-masing berharga RM6.29.

Gambar kecil: Ulat yang kelihatan pada peket kecil nasi himpit dibeli Mia

Mia berkata, sebaik membuka bungkusan besar yang mengandungi 35 peket kecil nasi himpit segera untuk direbus pada keesokan harinya, dia terkejut apabila melihat banyak kepompong.

“Apabila diteliti, saya lihat hampir setiap bungkusan ada kepompong dan ulat, di plastik peket besar pula ada satu lubang kecil yang berkemungkinan menjadi ‘laluan’ ulat itu dapat tembus ke dalam peket kecil.

“Kesal dengan perkara itu, pagi raya itu juga saya ke pasaraya bagi memaklumkan apa yang berlaku,” katanya.

Menurutnya, selepas perkara itu dimaklumkan, dia melihat pekerja pasar raya mengosongkan rak di mana peket nasi himpit itu dipamerkan.

Bagaimanapun, Mia berkata, dia yang ke pasar raya itu sekali lagi pada 27 Oktober terkejut apabila melihat ada beberapa peket nasi himpit jenama sama yang dibeli pada mulanya itu diletakkan kembali di rak.

Katanya, dia membeli sepeket lagi jenama itu untuk melihat sama ada produk terbabit sudah ditukar kepada yang lain atau sebaliknya.

Jelas Mia, dia terkejut apabila mendapati peket kecil itu juga mengandungi ulat sama seperti dua peket yang dibeli sebelum ini.

Aduan katanya kemudian dibuat kepada Jabatan Kesihatan Daerah, namun tiada tindakan diambil.

Justeru menurutnya, dia meminta pihak berkenaan memantau perkara itu kerana bimbang kesihatan pengguna lain yang membeli barang sama selepas ini.

“Rasa sakit hati ditipu pembekal barangan, bagaimana ulat boleh bersarang di dalam peket itu sedangkan tarikh luput lambat lagi. Adakah kerana proses pembungkusan tidak mengikut prosedur, agensi berwajib kena pantau hal ini,” katanya.

Read More...

Anda Suka Makan Speghetti??Kena Hati-hati!!

13 comments
Saya ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sauce tomato yang digunakan untuk memasak speghetti mestilah hati-hati.

Seorang rakan mengirim e-mail,dan kemudiannya email itu telah di muatkan dalam fb untuk kita share lagi.

Ini ceritanya;

"Semalam,setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee speghetti. Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah. Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab rasanya macam keju balls......dikunyah rasa asin-asin.

Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit......

saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO made in USA ..

Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam orang hamil.
Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato,bla-bla,bla-bla..... ... pork minced meat!

Astaghfirullaahalaziim........ ........ saya masak speghetti dan saucenya mengandungi babi. Yang dah termakan babi semuanya terperanjat!

Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana mereka makan nasi. Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya buang..

Yang tertelan spegetti babi terludah-ludah kesal tak sudah. Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli. Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi........ ......... kata orang tua-tua mimpi makan daging babi nak dapat REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram.

ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut yang termakan babi...... tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spegetti lagi. 

.......oo00oo......
Read More...

Semut Yang Berubah Warna Mengikut Warna Makanan (3 Gambar)

1 comment
Semut yang dikenali sebagai Ghost Ant ini akan berubah warna mengikut warna makanan yang dimakannya, ini kerana mereka mempunyai abdomen yang warnya adalah transparent.


Read More...

Friday, January 11, 2013

[19 Foto] Info Menarik Pembuatan Mancis Kayu

1 comment
Walaupun kecil-kecil begitu tp prosesnya sangat kompleks. Ini kita akan melihat proses pembuatan mancis api di kilang mancis api "FASCO" yang terletak di Russia.
Selama ni kita tahu guna je...tapi x pernah terpikir akan cara pembuatannya.

kilangnya
Ini batang kayu untuk dijadikan batang mancis
Pertama sekali kayu-kayu dimasukkan ke dalam mesin pemotong
kayu yang sudah dipotong, dibentuk menjadi lembaran tipis agar mudah dibentuk lagi menjadi batang-batang mancis yang kecil
Kemudian kayu yang tadi berbentuk lembaran tipis, dipotong menggunakan mesin agar menjadi batang-batang kecil
Dimasukkan dulu ke dalam kardus biar rapi
Sebelum dimasukkan ke dalam kotak mancis, ianyadi disimpankan terlebih dahulu agar kering cairannya
Sementara menunggu batang mancisnya kering, maka mereka menghasilkan kotaknya, ini adalah cetakan untuk mencetak kotak mancis
Warna-warna diperlukan untuk mencetak kotak mancis, agar lebih berwarna
Ini mesin pencetak kotak mancis
Hasil cetakan yang sudah siap tadi, dimasukkan ke mesin untuk dilipat secara automatik
Batang-batang mancis yang sudah kering dimasukkan secara automatik dengan mesin ke dalam kotak 
Haaaa....dah siap pun....cerewt gak kan??

Read More...